Skrivet av: pkollberg | 25 januari 2010

Bokamoso private hospital

Så heter det, vårat nya sjukhus, öppet sedan två veckor. Några ord om dess bakgrund.

Botswana är ett av Afrikas mest välfungerande länder, med demokrati sedan självständigheten 1966 och ansvarskännande ledare som styrt landet väl och sedan avgått när man blivit bortröstad. Inkomster från naturrikedomar och turism har kommit folket relativt väl till del. Landet anses ha bra skolor, infrastukturen välutbyggd och den sjukvård som erbjuds via staten håller en god standard med afrikanska mått mätt. Alla har tillgång till primärvård med fria mediciner mot HIV t ex. Ingen behöver dö i obehandlat tarmvred, de statliga sjukhusen står för den basala akutkirurgin t ex.

Landet har en växande medelklass med ett stigande välstånd. Anställda på större privata företag och statligt anställda har via sin arbetsgivare sjukförsäkringar som ger ytterligare sjukförsäkringsskydd, t ex behandling av cancer och modern behandling av hjärtinfarkt. Denna vård har hittills inte gått att få i landet (med något undantag) och därför togs ett statligt initiativ för att tillskapa detta i landet. Landets två stora försäkringsbolag plus ytterligare ett par intressenter bildade en ”stiftelse” med uppdrag att erbjuda sjukvård med västerländsk standard – ”non profit”, dvs utan syfte att skapa vinst åt sina ägare, men dock så att det ekonomiskt går runt. Uppdraget att bygga upp verksamheten gick till ett amerikanskt företag som i sin tur har rekryterat personalen inkl mig.

Första spadtaget togs i början av 2008 och knappt två år senare öppnar sjukhuset. Rätt imponerande, även med västerländska mått. Förseningar vid stora byggen är ju snarare regel än undantag. Bygget har gjorts av ett kinesiskt konsortium med kinesiska arbetare, inte utan en viss lokal förtrytelse. Landet översvämmas av zimbabwiska gästarbetare som behöver jobb, erkänt yrkesskickliga och arbetsamma.

Sjukhuset är byggt för 200 patienter och innehåller Botswanas första dialysavdelning, första cytostatikaavdelning, andra CT-apparat och första MR-kamera. Dessutom har man anställt landets tredje urolog, enligt uppgift. Kirurgkliniken består av fyra medical officers som sköter avdelning och primärjourer och hittills åtta consultants. Tre allmänkirurger, två ortopeder, en plastikkirurg, en ögonläkare och så jag då. Nästa månad utökas skaran med en thoraxkirurg. Förhoppningsvis tillkommer sedan neurokirurg och öronläkare även.

Har man inte tänkt på det innan, märker man det när man startar ett nytt sjukhus från grunden: ett modernt sjukhus är en mycket komplex organisation. Mycket utrustning behövs, många kompetenta  medarbetare som sköter sitt jobb och rutiner och beslutsvägar som är genomtänkta och väl implementerade. Man kan välja att krevera av frustration när man måste koppla in IT-avdelningen en söndagkväll för att kunna skriva ut en patient, men man kan också välja att glädja sig åt att bygga nånting nytt tillsammans med kul, tilltagsna och positiva människor från hela världen.


Svar

  1. Hej Petter!
    Verkligen roligt och intressant att läsa din blogg.
    Bilen var en rolig historia att läsa. Bilförsäljare tycks ha lika DNA i hela världen :-). Idag är det minus 10 grader i Halmstad.
    Hälsa Alla!
    Patrick

  2. Hej, det verkar spännande o fyllt av upplevelser i Botswana. Kul att läsa era berättelser. Här har vi snöoväder igen. Man får se ifall det går att komma till jobb imorgonbitti.
    Hälsningar Birgitta narkosusk i Ängelholm

  3. Hej familjen Kollberg
    Tack för trevligt telefonsamtal.
    Här härjar vintern skridskoåkning och skidåkning. I lördagskväll skulle du varit med på golfbanan i Eket. Skidtur i fullmånens sken, inga kommentarer!
    Kunde gärna varit ledig på heltid några veckor nu.

    Guds välsignelse över er.
    / Torgny

  4. Hej Anna och Petter m fam!
    Kul att kunna följa hur livet ser ut för er numera efter ”flytten”. Låter minst sagt spännande. Här hemme börjar det närma sig sportlov. Vinterväder med snö under en lång period nu, det hör inte till vanligheten när man bor i Halmstad. Ljuvligt tycker jag. Idag blev det promenad utmed havet och korvgrillning. Fixade sedan till mina längdskidor. Blir en ”milrunda” i morgon igen. Kul! Ha det riktigt bra och var rädda om er.
    Hälsningar
    Christina


Lämna en kommentar

Kategorier