Skrivet av: pkollberg | 23 mars 2010

Pigdebatt

Ser i svenska tidningar att debattens vågor går höga kring det sk RUT-avdraget, möjligheten att göra avdrag på skatten för hushållsnära tjänster. Lena Andersson skrev på DN:s ledarsida om häromdagen, http://www.dn.se/ledare/kolumner/hemmets-makt-1.1060547. Om det tyckte hon inte. Hjälp i hemmet är av princip fel.

Det förekommer även pigdebatt här. Diskussionen gäller inte pigornas vara eller inte, utan vilken nationalitet de har. genom sammanbrottet i grannlandet Zimbabwe flödar detta land över av unga arbetsvilliga och välutbildade unga människor. De vistas här illegalt eftersom Botswana har strikta immigrationslagar, precis som de flesta länder inkl Sverige. Zimbabwierna anses ta jobben från folket här och sätta lönerna under press neråt. Man lär kunna anställa en hemhjälp för 700 spänn i månaden.

Myndigheterna försöker vara på hugget och varje dag gör man razzior i medel- och överklassområdena, ett antal svartjobbare hittas som sätts på bussen till Zimbabwegränsen och avvisas. För dem som anställt dem väntar dryga böter. Helt uppenbart finns det samtidigt en stark opinion för att stänga gränsena för zimbabwierna samtidigt som de gärna anställs av de flesta, billiga, flitiga och pålitliga.

Vi har valt att göra som allt fler enligt SCB gör i Sverige, anlitat en hemhjälp. Maggie är numera en del av familjen. Älskad och avhållen av alla inkl lilla Nelly.

Det är helt ljuvligt att komma hem till ett nystädat hem varje kväll, all tvätt struken och inlagd i skåpen och diskbänken ren. Normalt sett hemma i Svedala börjar ju helgen på lördagseftermiddagen när man fått näsan över tvättkorgskanten och valda delar av bostaden plockats i ordning och dammsugats.

När vi härom kvällen diskuterade med vänner om familjelivet i Nordeuropa resp Afrika kunde de (ungernfödd sydafrikan resp zimbabwier) inte förstå att man överhuvud taget stod ut med ett liv som vårt svenska. Komma hem till ett ostädat hus på fredagkvällen, ägna halva helgen till att städa och handla. Värderar ni inte livskvalitet alls? Kommentaren kan avfärdas som överklassnack, men faktum är att långt ner i lägre medelklassen anlitas hemhjälp (och förväntas göra det, annars betraktas man som en snål rackare som inte unnar sig livets nödtorft och en behövande ett arbete).

Tanken att avlönade hushållsarbetare är fel är främmande här. Folk uppskattar och utnyttjar möjligheten att få hushållsarbete gjort och politikerna gör vad de kan för att jobben ska gå till medborgarna.


Svar

  1. Oj oj oj, nu trampade du på en öm tå…


Lämna en kommentar

Kategorier