Skrivet av: pkollberg | 27 mars 2010

Urologisk kvartalsrapport

Med sjukhuset igång sedan knappa tre månader börjar vi kunna utvärdera starten. All vår början bliver svår, det gäller även här. Inga sköterskor finns som arbetat med urologi tidigare, inga rutiner etablerade. Först nyligen anlände utrustningen utöver det mest basala. Stela cystoskop, resektoskop och basal laparoskopiutrustning har vi haft som lån sedan öppnandet, men nu utökades arsenalen med uretäroskop, holmiumlaser och en del specialinstrument (långa härliga saxar och nålförare tex). Tyvärr väntar vi fortfarande på ultraljudsapparat. Tills dess får vi hanka oss fram med gyns, köpt på Buttericks.

Verksamheten på op flyter väl så länge det rör sig om öppen kirurgi. Personalen är van och välutbildad vad avser detta. Värre är det med den transuretrala kirurgin. Öppen adenomenukleation var en baggis, cystoskopi med stela instrument var i början en betydligt större utmaning.

Patienttillströmningen är god, mer än vad en man kan hinna med och arbetet med att enrollera fler i urologin här har bara börjat. Gångna veckan fick jag tilldelat mig en sköterska som ska arbeta med urologi åtminstone deltid.

Sjukdomspanoramat är annorlunda är här. Vi arbetar med en ung befolkning, medellivslängden har ju pga HIV-epidemin sjunkit till 44 år, och detta gör att färre av mina patienter här utreds eller behandlas för cancer. Njursten är en stor artikel liksom andrologi. Oopererade missbildningar hos patienter i varierande åldrar finns det mycket av. Retentiopatienterna här har varit i åldrarna 7-40 år, inte ettåringar som hemma.

Barnurologi ser vi mycket av. Redan har vi haft fall av bakre uretravalvel, Wilms tumör och hypospadier. Finns möjlighet att remittera till barnkirurg i Sydafrika, gör jag det, men ofta har man en sjukförsäkring som inte medger annat än behandling här på plats. Tack alla svenska kollegor som bistår med goda råd!

Ett stort glädjeämne är onkologkonferenserna som kollegan Olof har dragit gång. Varannan fredag har vi öppet hus där husets doktorer samt stadens privatpraktiker är välkomna att bidraga med tumörfall för diskussion med patolog, radiolog, onkolog och kirurger. Förhoppningsvis kommer de att bli välbesökta.


Svar

  1. Fina, mycket passande bilder!

  2. Enligt Lonely planet (2007) är förväntad livslängd i Botswana 33år och på väg neråt. Överdrivna siffror?

  3. Lite off topic men några artiklar om något vi diskuterat.

    http://sydafrika-anteckningar.blogspot.com/2010/03/sydafrika-mindre-farligt-thailand.html

    http://www.weirdscience.se/?p=7585

  4. Hej Petter.
    Det låter som om du behöver någon erfaren urologisjuksköterska. Bara ring så kommer vi, vi kan ta med oss de gamla flexibla Wolfcystoskopen. T.o.m de hade kanske funkat bra nu, ha, ha.
    Vi önskar er en Glad påsk från oss alla på urologimott i Hbg


Lämna en kommentar

Kategorier