Skrivet av: pkollberg | 30 juni 2010

Biltong

Jag har tidigare ägnat en inlägg åt maten i södra Afrika. Då utelämnades biltongen, inte utan anledning. Den bör ägnas ett eget inlägg.
Biltong är torkat kött, hela småbitar eller skivade större bitar, ungefär som spickefläsk. I regel görs det på nötkött, men också ofta av vilt. Ebbes (minste sonen) favorit är kudubiltong. Kudu är ju den antilopart som anses vara bäst ur kulinarisk synvinkel.
Det råa köttet marineras i vinäger och kryddor och torkas sedan i nätburar några dagar i det torra klimatet. En mycket smaklig variant är den som smaksatts av chili, chili bites.

Slutprodukten är mycket hård och seg och kräver ett intakt tandstatus för att kunna tillgodogöras. Dotten Hilda liknar det vid hundgodis, och även om ett sådant uttalande måste anses blasfemiskt kan det väl medges att associationen inte är alldeles långsökt.

Biltongen har gamla anor och i dess nuvarande tappning hämtar den sitt ursprung ur boerkulturen. I detta heta, saltlösa och viltrika område var torkning av kött den bästa metoden att konservera. Biltongen blev snabbt en viktig exportvara från boerstaterna bortom (hitom) Oranje- och Vaalfloderna.

Kroppen mår bra av biltong. En nävefull tillsammans med en namibisk öl är en fullgod lunch. En cocktailtomat till, så får även samvetet sitt.
Det stillar sötsug och är ett fettfritt och kolhydratfattigt snack på kvällen när de lekamliga drifterna härjar i och runt hjärnans belöningscentrum.
Saknaden efter lingonsylt, Kalles kaviar och Ahlgrens bilar kan här understundom bli svår. Frågan är bara vad som händer när vi är hemma i Sverige igen.
Det lär inte bli lättare att vara utan biltong.


Svar

  1. Hej Peter… ville bara säga att snart finns det att köpa – d v s Biltong tillverkad i Sverige av en svensk/östafrikan. Finns redan idag men det tillverkas inte så pass mycket att kunna sälja på nätet – räcker bara till vänner och jaktkompisar.

    Recepten jag använder har vi använt i familjen sedan 40-talet i Kenya men kommer ursprungligen från Sydafrika. Jag använder enbart svensk oxkött, havssalt och kryddor. (Hjort och älg funkar bra men den behåller jag själv eftersom tillgången är osäker). Min produkt kommer att kosta ca 30-40 procent billigare än den som finns tillgängligt på nätet.

    Kommer att marknadföras under namnet ”Bill’s Biltong”.

    Håll utkik på den framåt hösten!

    • Hej ! Läste med intresse om biltong ovan. Även om att någon öst/sydafrikan tänkt sig marknadsföra biltong för den svenska marknaden. Jag är själv väldigt svag för biltong och tänkte kolla om det finns tillgängligt. Får snart hem en laddning från Namibia. Men behovet är stort,..
      Hälsningar
      Alf i Landskrona


Lämna en kommentar

Kategorier