Skrivet av: pkollberg | 10 maj 2010

Mafikeng

Vår fyradagarssejour I Sydafrika avslutades i staden Mafikeng. Som stad betraktat idag ingen höjdare,  en liten, hyggligt välmående stad med casino, game reserve och ett museum. Vi besökte museet, eftersom staden har varit betydelsefull genom åren.

Mafikengs museum berättar områdets historia väl. Mafikeng var en viktig stad för Botswana. Innan självständigheten 1966styrdes landet som då kallades Bechuanaland härifrån. Enda exemplet på huvudstad utanför landets egna gränser enligt uppgift.

I staden utspelades hemska scener under boerkriget 1899-1901. 1900 belägrades staden under några månader. Högste befälhavare under belägringen var engelske översten Baden-Powell, mannen som sedermera skulle grunda scoutrörelsen. Staden befriades av engelska truppförstärkningar i juni 1900 och de besegrade boerna övergick till gerillakrigföring. Engelsmännens svar på detta blev att samla kvinnor och barn i speciella läger för att tömma landsbygden på folk och försvåra för gerillan . Alla boernas gårdar brändes ner. Lägrena kallades concentration camps, och så var en av nittonhundratalets mest kända uppfinningar gjord. Både vita boer och svarta grupper som stödde boerna internerades.

Dödligheten i lägrena var mycket hög, nära 40 % under den tid lägrena var igång, ca två år. Kvinnor och barn dog i infektionssjukdomar företrädesvis, väl främjat av den svält som där rådde.  Efter krigsslutet 1902 var landet förött, infrastrukturen körd i botten och den överlevande befolkningen svårt förödmjukad. Som plåster på såren fick man som brittisk koloni ett visst självbestämmande och ett löfte om att landets svarta befolkning inte skulle tillåtas att i framtiden få demokratiska rättigheter inkl rösträtt. Grunden till apartheidstaten lades inte bara av boerna själva…

Under apartheidtiden var området runt Mafikeng ett sk homeland dit svarta deporterades, ett sk bantustan. Under slutet på 80- och början på 90-talet styrdes den av en starkt korrupt president. Efter de fria valen 1994 har området utvecklats väl och en svart medelklass växer fram i staden Mafikeng. Kör man på landsbygden slås man emellertid av fattigdomen och eländet i kåkarna som breder ut sig längs vägarna.


Svar

  1. Tack för historielektionen! Intressant! Hör mellan raderna att du/ni trivs som fisken i vattnet. God Bless!


Lämna en kommentar

Kategorier