Skrivet av: pkollberg | 19 juni 2010

Botswansk vinter

Våran altan kommer till sin rätt nu under vintern. På sommaren är det alldeles för varmt att sitta där under dygnets ljusa timmar, men nu blir det alldeles lagom varmt på eftermiddagen. Kvicksilvret ligger strax över 20 i skuggan, och för det mesta blåser det mycket lite. På natten sjunker temperaturen till runt nollan och vissa morgnar har vi haft frost.
Sällan har jag hört så många klaga på vädret och kylan. Våra stackars filippinska kollegor har aldrig varit med om så sträng kyla, de från grannländerna är mer förberedda eftersom den botswanska vintern är beryktad. Botswanierna själva verkar hantera vinterkylan genom att klaga högljutt på den, knappast genom att klä sig efter den. När jag berättar att en botswansk vinterdag är varmare än en genomsnittlig svensk sommardag skakar folk på huvudet.
Återigen en likhet mellan folket här och hemma. Att tala om vädret och klaga på det. Hemma klagas det på våren som varit kall och regning, hör jag.
Annars är bästa tiden för safari nu. Torkan under vintern gör att gräs och buskar vissnar, man ser viltet bättre som inte skyms. Och när det är torrt samlas djuren runt vattendragen, där man kan se många på en gång. Får se om vi nästa år får till fälle att åka upp till Okavangodeltat. Barn under 12 har inte tillträde till deltaområdet, så vi behöver barnvakt. Kanske någon av bloggens läsare som är sugna på att komma till Gaborone under några dagar?

Fö övrigt är internet ohyggligt långsamt numer. Att ladda upp bilder tar lååång tid. Det lär pågå ett mästerskap i någon bollidrott i Sydafrika för tillfället. Undrar om det finns ett samband…


Lämna en kommentar

Kategorier