Skrivet av: pkollberg | 18 november 2010

Urologkongress

Sydafrikas 270 urologer är samlade till kongress i Durban. Och likt Klas Klättermus hade jag svårt att hålla mig borta även om jag inte betalt medlemsavgiften. Skulle vi ordna urologkongress i Botswana hade vi fått plats på mitt kontor, fyra man som vi är. Jag har varken spelat eller sjungit, men väl hållit en kort presentation som godtogs även den.
Ett trevligt möte med flera mycket bra presentationer, man är duktig på mycket som t ex trauma och fistelkirurgi. Gårdagen innehöll ett föredrag om sjukvårdsekonomi som var mycket upplysande. Sjukvården befinner sig i ekonomisk kris och stora förändringar är att vänta. Ungefär 15 % av alla sydafrikaner har en sjukförsäkring och dessa konsumerar drygt 50 % av de pengar som läggs på sjukvård i landet. Kostnaderna för denna lilla grupp försäkrade ökar explosionsartat och försäkringsföretagen dräneras snabbt på pengar. Resten av befolkningen – 85 % delar på den resterande knappa hälften, vård som ges huvudsakligen på statliga sjukhus. Den statliga sjukvården är mycket ineffektiv och försämringar sker varje år. T ex har Norra Kapprovinsen som upptar en tredjedel av landets väldiga yta och har drygt en miljon invånare, inte en enda statligt anställd urolog. WHO har placerat Sydafrika på plats 175 av 190 på listan över länderna som får ut mest vård för pengarna. Nästan lägst effektivitet i hela världen.
ANC har gjort tydligt att man inte kommer att möta väljarna i nästa val utan en sjösatt plan för att förbättra för de 85 procenten. Eftersom 80 % av Sydafrikas urologer är privatpraktiker fruktar många vad som ska hända, ska man bli tvingade in i ett statligt system med lägre löner och mindre frihet?
Kännetecknande för delegaterna här är uppriktigheten och förmågan att utan omsvep tala om problem och saker som inte fungerar. Sydafrikanska urologer har allt skäl att stoppa huvudet i sanden och hålla fast vid det gamla så länge det går. Alla förändringar kommer till del och primärt att drabba professionen. Men inte en enda talade emot analysen igår, man blickar framåt och försöker rusta sig för den framtid som kommer.
Uppriktighet präglade också flera av presentationerna. På hur många möten skulle ett universitetssjukhus redovisa ett material där 39 % av alla kvinnor med förlossningsrelaterade vesikovaginala fistlar blir kontinenta och aktivt frågar efter synpunkter hur man ska kunna förbättra detta? Har inte hunnit kolla, men detta måste vara de sämsta siffrorna som publicerats någonsin. Jag har heller aldrig hört en mötesdeltagare ställa sig upp bland 250 kollegor och säga att han strippat två uretärer vi uretäroskopi nyligen och dra igång en diskussion hur detta kan handläggas när det händer. En attityd till komplikationer, vi alla som håller på med denna farliga verksamhet borde ha.
Och så är ju Durban en väldigt trevlig stad att vara i. Lunch med seafood på stranden igår. Joggingtur med dopp i de väldiga vågorna idag. Kanske ett besök på uShaka-akvariet med vithaj i glasskålarna i morgon?


Svar

  1. I mitt nästa liv ska jag bli urolog!!! Jag vill också hoppa i böljorna och njuta av vithaj!!! 😉 Intressant läsning! God Bless!


Lämna en kommentar

Kategorier